M&L Insolvency Services SPRL

Cererea de anulare a procedurii de insolventa a Hidroelectrica respinsa de Curtea de Apel Bucuresti

Publicat pe October 12, 2012 in Stiri juridice

Cererea de anulare a procedurii de insolventa a Hidroelectrica respinsa de Curtea de Apel Bucuresti

Procedura insolventei Hidroelectrica ramane deschisa, Curtea de Apel Bucuresti respingand, ieri, irevocabil, cererile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind de anulare a procedurii. Companiile Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie, din grupul elvetian Alpiq, care au avut acorduri directe cu Hidroelectrica, precum si Federatia Sindicala Hidrosind au cerut instantei anularea procedurii de intrare in insolventa a companiei.

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, ieri, mentinerea hotararii din 20 iunie a Tribunalului Bucuresti privind deschiderea procedurii insolventie Hidroelectrica, respingand astfel cererile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind. Instanta arata in decizie ca, in rejudecarea cauzei in faza recursului, respinge cererile de interventie voluntara formulate de Alpiq RomEnergie si Alpiq RomIndustries. Totodata, instanta mentioneaza in decizie ca mentine dispozitiile Tribunalului Bucuresti privind insolventa Hidroelectrica. Decizia este irevocabila, astfel ca raman in vigoare dispozitiile din cadrul procesul de renegociere a contractelor directe a energiei si deciziile de reziliere a acordurilor cu companiile Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania si Euro P.E.C, luate dupa intrarea companiei in insolventa. Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie din cauze precum vanzarile de energie la preturi mult diminuate fata de referinta pietei, managementul deficitar si seceta prelungita.

Producatorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro in perioada 2006-2012 din vanzarea energiei prin contracte directe la preturi mici. Avocatul Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spunea in septembrie ca insolventa Hidroelectrica va fi un succes si va putea fi replicata si la alte societati. Euro Insol preciza ca daca procedura de deschidere a insolventei va fi anulata, cu consecinta reactivarii contractelor bilaterale, Hidroelectrica ar putea intra in faliment. “Nu inseamna ca dispare cel mai mare producator de energie (daca Hidroelectrica ar intra in faliment, n.r.). Probabil s-ar putea suplini cantitatea de energie.

Dar dispare un agent economic care are un monopol pe piata serviciilor tehnologice de sistem. Fara Hidroelectrica Romania ramane la propriu in bezna, in intuneric”, spunea Borza. Seful firmei Euro Insol mai spunea ca Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa pana la 31 decembrie. Totodata, Borza afirma ca statul a fost unul dintre “baietii destepti” de la Hidroelectrica, care a dus o politica nesabuita prin contracte paguboase pentru companie si investitii in favoarea altor institutii. El a acuzat politica guvernarilor din ultimii ani care au contribuit la “capusarea” Hidroelectrica.

Hidrolectrica este a intregii Romanii si ea trebuie sustinuta in primul rand de catre stat. O sa fac o observatie ceva mai malitioasa vis-à-vis de statul roman. Ca tot este la moda acea sintagma cu sens peiorativ: «Baietii destepti». S-ar putea ca cel mai destept baiat dintre baietii destepti sa fi fost chiar statul roman”, a spus reprezentantul Euro Insol.